Streetart op Achterhoekse silo’s
Streetart op Achterhoekse silo's
Met de ambitie om in 2021 een Silo Art Tour te realiseren is street art kunstenares Rosalie de Graaf uit Doesburg gestart met het transformeren van vier grote silo’s op varkensboerderij ’t Westendorp van de familie Ruesink in Aalten. Met de Silo Art worden agrarische gebouwen getransformeerd tot ‘kunstwerken’ in de buitenruimte.
Tijdens een reis door Australië maakte Suzanne Ruesink kennis met de Australische Silo Art Movement. “De Australian Silo Art Movement begon in 2015 in de staat Victoria toen een culturele non-profit organisatie een voormalige graansilo beschilderde om daarmee het verhaal van de economische teloorgang van een ooit welvarende graanregio te vertellen”, zegt Ruesink. Meer silo’s volgden en zo werden veel vervallen gebouwen opgeknapt. De inwoners reageerden heel positief op deze verfraaiing van de buitenruimte. En steeds meer toeristen maken een roadtrip langs de silo’s en daarmee door een onontdekt stuk Australië. “De aantrekkingskracht van deze regio is enorm toegenomen dankzij de kunstwerken en de lokale economie profiteert flink van de toegenomen toeristenstroom”, aldus Ruesink. “Ik dacht dat kunnen we in de Achterhoek ook”.
Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek
Suzanne deelde haar idee met Stichting Pak An. Die haakte vervolgens Achterhoek Toerisme en Cultuur Oost aan, die samenwerken in het Cultuur- en Erfgoedpact Achterhoek. Dat is een samenwerkingsverband waarin de Achterhoekse gemeenten de culturele identiteit en leefbaarheid van deze regio versterken. “We werden zo enthousiast dat we als Pact het project meteen hebben omarmd. Samen met Erna aan de Stegge van Cultuur Oost hebben we een plan geschreven om een Silo Art Tour te realiseren in de Achterhoek”, geeft Annemiek Riefel van Achterhoek Toerisme aan.
RoosArt
Het eerste werk in Aalten is gerealiseerd door de Doesburgse street art kunstenares Rosalie de Graaf (RoosArt). “Om tot een goed ontwerp te komen heb ik onder andere met Frans Miggelbrink gesproken. Dat was inspirerend, want hij kan zulke mooie verhalen vertellen over de Achterhoek”, zegt De Graaf. Het kunstwerk vertelt het verhaal van de Achterhoekse mentaliteit – plezier, doorzettingsvermogen, wilskracht, naoberschap en ondernemersdrang – aan de hand van vier Achterhoekers van verschillende leeftijden. “Zo staat BMX’er Jelle van Gorkom voor de veerkracht van de Achterhoek. Ook bij tegenslag gaan we door en laten we ons hoofd niet hangen.”
Silo Art Tour route Sinderen Aalten, 36,18 kilometer
De fietsroute Sinderen-Aalten brengt je langs twee van de kunstwerken van de Silo Art Tour. Geniet van het werk van Paul Wieggers op de wanden van voerfabrikant Voerwaarts B.V. en ontdek het kunstwerk van RoosArt, Rosalie de Graaf, op onze boerderij ‘t Westendorp. Tussendoor geniet je van de prachtige omgeving die de Achterhoek te bieden heeft. Deze route is berekend voor een elektrische fiets.